Elbukott Jakab Péter pártja, nem indulhatnak az EP-választáson

A Nép Pártján nem tudott elengedő számú érvényes ajánlást összegyűjteni.

2024. 05. 04. 13:59
JAKAB Péter
Budapest, 2021. október 23. Jakab Péter, a Jobbik elnöke, a párt korábbi miniszterelnök-jelöltje beszédet mond az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakab Péter, a Nép Pártján elnöke szombaton azt közölte a Facebook-oldalán, hogy a Nemzeti Választási Iroda befejezte az ajánlásaik ellenőrzését. – 20 300 ajánlást gyűjtöttünk, ebből az NVI érvénytelenített 400-at. Maradt 19 900. Ez azt jelenti, hogy a Nép Pártján nem vehet részt az EP-választáson június 9-én – jelentette be az egykori Jobbik-elnök.

Ahhoz, hogy elindulhassanak az EP-választáson, a pártoknak húszezer érvényes aláírást kellett összegyűjteniük két hét alatt. Az EP-választásra összesen 13 párt jelentkezett be, és már a szavazólapon való szereplésük sorrendjét is kisorsolták, a pénteken leadott ajánlások ellenőrzése azonban még folyik. 

A bevett gyakorlat szerint egyébként 10-20 százalékos hibaaránnyal kell számolni az ajánlásoknál, így érdemes volt legalább 24 ezer aláírást leadni azoknak a pártoknak, amelyek biztosra szerettek volna menni. 

Az EP-választásokon 7,8 millió választópolgár jogosult leadni a szavazatát júniusban. 

Borítókép: Jakab Péter (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.